Oruç Tutuyorum
Oruç Tutuyorum
Oruç Nedir?
Oruç tutmak, ibadet amacıyla imsak vaktinden iftar vaktine kadar hiçbir şey yememek ve içmemektir. İslam’ın şartlarından biri olan Ramazan orucunu, diğer on bir aydan daha kıymetli ve özel olan Ramazan ayında tutarız. Oruç Tutuyorum
Oruç, Allah’ın en çok ödüllendirdiği ibadetlerden birisidir. Çünkü insan sadece Rabbinin sevgisini kazanmak için gün boyunca yemekten uzak durur. Oruç tutmak sadece aç ve susuz kalmak demek değildir. Oruçluyken aynı zamanda yalan, dedikodu, kavga ve tartışma gibi kötü davranışlardan da uzak dururuz.
Ramazan Ayı, Kur’an Ayıdır
Kur’an-ı Kerim, Ramazan ayında, Kadir Gecesi’nde indirilmeye başlanmıştır. Peygamberimiz bu ayın çok değerli olduğunu söylemiştir. Ramazan’da gündüzleri oruç tutmuş, geceleri çokça ibadet etmiştir. Kimsesizlere yardım etmiş, yoksulları giydirmiş ve onları iftar sofrasına davet etmiştir.
Biz de Peygamberimizi örnek alarak, bu ayda orucumuzu tutar, bol bol Kur’an okuruz. Kur’an’ı anlamaya ve ezberlemeye gayret ederiz. Başta beş vakit namaz ve teravih olmak üzere namazlarımızı kılarız. İftar sofralarımızı sevdiklerimizle ve mümin kardeşlerimizle paylaşırız. Fakirlere yardım eder, onların ihtiyaçlarını gideririz.
“İmsak”, gecenin bitmesiyle birlikte oruca başlama zamanıdır.
“İftar”, güneşin batmasıyla birlikte orucun sona erdiği vakittir.
“Mukabele”, Ramazan ayında Kur’an-ı Kerim’in bir kişi tarafından okunup diğerleri tarafından takip edilmesine “mukabele” denir.
“Fitre”, Ramazan ayında ihtiyaç sahiplerine verilen sadakadır.
“Mahya”, Ramazan ayında minarelere asılan ışıklı yazıya denir.
“Sahur”, orucu rahat bir şekilde tutabilmemiz için gece kalkıp yediğimiz yemeğin adıdır.
Sevgili Peygamberimiz; “Oruç tutun, sağlık bulun!” buyuruyor. On bir ay boyunca durmaksızın çalışan vücudumuz, oruçla birlikte dinlenerek zindelik kazanır. Oruç tutarak, açlığa ve susuzluğa sabreder, Allah’ın verdiği nimetlere şükrederiz.
Oruç Tutmak,
– Ahlâkımızı güzelleştirir.
– Merhamet duygumuzu geliştirir.
– Nimetlerin kıymetini anlamamızı sağlar.
– Bize sabırlı olmayı öğretir.
– Yardımlaşma duygumuzu geliştirir.
– Sağlıklı olmamızı sağlar.
Ramazan Ayı, Bereket Ayıdır
Ramazan, bütün Müslümanları saran bir sevinç ve umutla gelir. Oruca hazırlanma telaşı her yanı sarar. Evlerde, çarşılarda bir koşuşturma başlar. Annelerimiz, ninelerimiz hazırlıklar yapar. İftar sofralarımız misafirlerle neşe bulur ve bereketlenir.
Camilerin minarelerinde kandiller ışıl ışıl yanar. Minareler arasındaki mahyalarda güzel sözler parıldar. Camiler müminlerle dolar taşar.
Sahura Kalkıyorum
Ramazan başladığında gecenin karanlığında ışıkları yanan evler görürüz. Davullar gümbür gümbür çalarken bir yandan da maniler okunur. Peygamberimizin sünnetine uyarak sahura kalkarız. Çünkü sahurda bereket olduğuna inanırız. Ayrıca sahur yemeği yememiz, bize ertesi günün orucunu tutmamızda kolaylık sağlar.
Oruç için “Allah’ım senin rızan için yarınki orucuma niyet ediyorum.” diye niyet ederiz. İmsak vakti ezan okununca orucun başladığını anlar, güneşin batmasına yani iftar vaktine kadar hiçbir şey yemez ve içmeyiz.
İftar Neşesi
İftar vakti yaklaşınca içimizi ayrı bir heyecan kaplar. Kulağımız ezan sesinde, hep birlikte iftarı bekleriz. Bazen de iftarı haber vermek için top atılır. Müezzin “Allahu Ekber” deyince tatlı bekleyiş sona erer. İftar duamızı yapar, büyük bir mutlulukla orucumuzu açarız.
Sanki her lokmamız bal gibidir, yemekler her zamankinden daha lezzetlidir. İçtiğimiz su her zamankinden daha tatlıdır. Bu duygularla Rabbimizin verdiği nimetlerin değerini bilir, yoksulların ve ihtiyaç sahiplerinin hâlini daha iyi anlarız. Bize verdiği nimetler için Rabbimize yürekten teşekkür eder, olmayanlara da vermesi için dua ederiz.
Davet Var!
Ramazanda komşularımızı, akrabalarımızı ve mahallemizdeki ihtiyaç sahibi insanları iftar yemeğine davet ederiz. Böylece akrabalık ve dostluk bağlarımızı güçlendiririz. Bir yandan iftarımızı yaparken bir yandan da hoş sohbetler ederiz.
Ramazan ayında şehirlerde kocaman iftar çadırları kurulur. Evine iftara yetişemeyenler, öğrenciler, kimsesizler bu çadırlarda oruçlarını açarlar.
“Oruçlunun iki sevinci vardır: Biri iftar ettiği zaman, diğeri de Allah’a kavuştuğu zamandır.” (Hadis)
İftar Duası
Allahümme leke sumtü ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızgike eftartü
Anlamı
Allah’ım senin rızan için oruç tuttum. Sana inandım. Sana güvendim. Senin verdiğin rızıkla orucumu açtım. (Amin)
Teravih Namazına Gidiyorum
Ramazan ayında iftarlarımızı yaptıktan sonra akın akın camilere gideriz. Camilerimiz dolup taşar. Kadın, erkek, yaşlı, çocuk hep birlikte teravih namazını kılarız. Kalbimizi mutluluk kaplar.
Orucum Bozuldu mu?
Bilerek bir şey yemek ve içmek orucu bozar. Bazen oruç tutarken unutarak yediğimiz içtiğimiz olur. Oruçlu olduğumuzu hatırladığımız anda hemen yemeyi bırakıp orucumuza devam ederiz. Çünkü unutarak yemek-içmek orucu bozmaz.
Ramazan ayında oruç tutamayacak kadar hasta olanlar, hamile anneler ve yolculuk yapanlar tutamadıkları oruçlarını sonra tutarlar.
Yaşasın Bayram Geldi
Bayramdan bir önceki güne “arefe” denir. Arefe günü herkeste bayrama kavuşmanın heyecanı vardır. Bayram için son hazırlıklar yapılır. Ayrıca kabirler ziyaret edilir, dualar okunur. Böylece ahirete göç etmiş yakınlarımız da unutulmamış olur.
Bayram sabahı erkenden kalkar, bayram namazı kılmak için büyük küçük hep beraber camiye gideriz. Tekbirler getirir, Allah’a şükrederiz. Nice bayramlara huzur içinde kavuşma umuduyla secde ederiz. Bayram hutbesini dinleyip namazımızı kıldıktan sonra birbirimizle bayramlaşırız. Küsleri barıştırır, dostlarımızı tanıştırırız. Bayramda evimiz misafirlerle şenlenir. Bayramlık giysilerimizi giyip büyüklerimizin ellerinden öperiz. Onlar da bize şeker veya harçlık verir. Bir ay boyunca oruç tutan ağızlarımızı tatlandırmak için yapılan tatlılar, börekler misafirlere ikram edilir. Kimsesizleri, yaşlıları, mülteci komşularımızı da unutmayız!
.
oruç, ramazan, ramazan ayı, iftar, sahur, namaz, ibadet, imsak, fitre, mahya, mukabele, İftar Duası, Oruç Tutmak. Bereket, rızık, rızk, dolunay, iftar çadırı, hadis, kur an, nimet, minare,