Namazın Farzları Namaza Hazırlık

Namazın Farzları Namaza Hazırlık

Namazın Farzları Namaza Hazırlık 1 İlim SaatiNamazın Farzları Namaza Hazırlık:  Namaz, Rabbimize olan sevgimizi ve gönülden bağlılığımızı sürekli canlı tutmamıza yardım eden İslamın beş şartından biri olan ibadettir. Namaz dinin direğidir, Peygamberimizin gözünün nurudur. Namaz kılmak çok zevkli ve kolaydır. Namazın Farzları

İslamın şartlarından en büyüğü ve en mühimi namazdır. Namaz imanın alametidir. Bütün peygamberler ümmetlerine namazı en faziletli ibadet olarak bidirmişlerdir.

Namaza başlamadan önce yerine getirmemiz gereken bazı kurallar vardır. Bunların ilki abdestli olmaktır. Giydiğimiz elbiselerin namaz kılmaya uygun olması ve vücudumuzun “avret” denilen özel yerlerinin örtülmesi gerekir. Ayrıca namaz kılacağımız yer ve kıyafetimiz temiz olmalıdır.

Namazımızı kılarken dünyanın neresinde olursak olalım yönümüzü kıblemiz Kâbe’ye doğru çevirmeliyiz. Namaz vaktinin girmiş olması da yerine getirilmesi gereken şartlardandır. Örneğin akşam namazını vakti gelmeden akşam namazını kılamayız. Günde beş defa okunan ezan, bize namaz vaktinin girdiğini hatırlatır. Son olarak, namaza durduğumuzda Allah rızası için ibadet etmeye niyet eder ve kılacağımız namazın adını söyleriz.

İşte namaz kılmaya başlamadan önce yerine getirilmesi gereken bu kurallara “namazın dışındaki farzlar” adı verilir.

Bir de namaz kılarken mutlaka yerine getirilmesi gereken başka kurallar  da vardır. Bunlara da “namazın içindeki farzlar” adı verilir.. Namazın Farzları

Namazın Dışındaki Farzlar

1- Abdest almak
(HADESTEN TAHÂRET)
2 –  Namaz kılınacak yerin ve elbisemizin temiz olması
(NECASETTEN TAHÂRET)
3 –  Örtülmesi gereken yerleri örtmek
(SETR-İ AVRET)
4 – Kıbleye yönelmek
(İSTİKBAL-İ KIBLE)
5 – Namaz vaktinin girmesi
(VAKİT)
6 – Allah rızası için hangi namazı kılacağımızı belirtmek
(NİYET) Namazın Farzları

Namazın İçindeki Farzlar

1 –  Namaza Allahu Ekber diyerek başlamak
(İFTİTAH TEKBİRİ)
2 – Namazda ayakta durmak
(KIYAM)
3 – Namazda Kur’an okumak
(KIRAAT)
4 – Namazda ellerimizi dizlere koyarak eğilmek
(RÜKÛ)
5 – Namazda alnımızı yere koymak
(SÜCÛD)
6 – Namazın sonunda “Ettehiyyatü” duasını okuyacak kadar oturmak
(KA’DE-İ ÂHİRE) Namazın Farzları

Abdest

Temiz ve bakımlı olmayı hepimiz severiz. Dinimiz de temizliğe büyük önem verir. Abdest, bazı ibadetler için ön hazırlık olan bir temizlenme biçimidir. Abdestsiz bir kimse namaz kılamaz, Kâbe’yi tavaf edemez, Kur’an-ı Kerîm okuyamaz.

Abdest almaya besmele çekip niyet ederek başlarız. Ellerimizi yıkar, ağzımıza ve burnumuza üçer kez su alarak temizleriz. Yüzümüzü güzelce yıkadıktan sonra kollarımızı da dirseklerimizle birlikte yıkarız. Ellerimizi ıslatıp başımıza sürer, yani mesh ederiz.

Yine ellerimizi ıslatıp serçe parmağımızla kulaklarımızı temizler ve sonra ellerimizle boynumuzu mesh ederiz. Son olarak, ayaklarımızı da güzelce yıkadığımızda abdestimiz tamamdır.

Abdest veya guslederken konuşmak abdeste veya gusle zarar vermez. Ancak bir ihtiyaç olmadıkça konuşmak uygun değildir. Abdest veya gusül almaya başlayan kişi, yaptığı ibadete odaklanmalı, dünyevi meşguliyet, duygu ve düşüncelerden mümkün olduğunca uzaklaşmalıdır. 

Namazın Farzları Namaza Hazırlık 2 İlim Saati
Abdest

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Abdestin Farzları

1 – Yüzümüzü yıkamak
2 – Ellerimizi ve kollarımızı dirseklerle birlikte yıkamak
3 – Başımızı mesh etmek
4 – Ayaklarımızı bileklerle birlikte yıkamak

Abdesti Bozan Haller

1 – Tuvalet ihtiyacını gidermek ve gaz çıkarmak.
2 – Ağız dolusu kusmak.
3 – Uyumak.
4 – Namazda sesli gülmek.
5 – Bayılmak.
6 – Vücuttan kan, iltihap vb. sıvının çıkması.

Gusül

Gusül ve teyemmüm birer abdest çeşididir.

İslam aleminde ibadet etmeden önce ibadet edilecek yerin temizliğine dikkat edildiği kadar ibadet edecek kişinin beden temizliğine de çok önem verilir. Beden temizliği sağlayabilmek için Müslümanlar gusül abdesti almakla yükümlüdür.

Gusülde boy abdesti almak için niyet edilir, ağız ve burun temizlendikten sonra normal abdest alınır ve vücudun tamamı güzelce yıkanır.

Guslün Farzları Şunlardır 

1 – Ağıza su vermek

2 – Buruna su vermek 

3 – Bütün bedeni yıkamak

Guslün Sünnetleri Şunlardır

1- Niyet etmek

2- Besmele çekmek

3- Önce avret yerini temizlemek

4- Önce başına, sonra sağ, daha sonra  sol omuzuna üçer defa su dökmek ve her defasında vücudu ovmak.

Teyemmüm

Teyemmüm ise; abdest almak isteyen kişiler suya ulaşma imkanı olmadığı zamanlarda toprak ile abdest alabilmektedir. Bunun adına teyemmüm denir. Teyemmüm temiz toprakla alınan bir abdest çeşididir. Su bulamadığımız ya da su bulduğumuz halde çeşitli sebeplerden dolayı kullanamadığımız zamanlarda teyemmüme başvururuz. Teyemmüm ederken önce niyet edilir. Sonra eller temiz bir toprağa sürülerek yüz mesh edilir. Eller tekrar temiz bir toprağa sürülerek kollar mesh edilir. Böylece insan arınmış ve ibadete hazır hâle gelmiş olur.

Namazın Farzları Namaza Hazırlık 3 İlim Saati

 

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir