Kim Kimi Yıkayabilir?
Kim Kimi Yıkayabilir?
Erkek cenazeyi erkek, kadın cenazeyi de kadın yıkamalıdır. Bir kadın vefat eden kocasını yıkayabilir, Çünkü kadın iddet bekleyecektir. Bu iddet çıkmadıkça evlilik devam ediyor sayılır. Fakat koca, ölmüş karısını yıkayamaz. Çünkü erkeğin iddet beklemesi gerekmez, karısı ölünce aralarındaki evlilik bağı kalkmış olur. Ancak yıkayacak kimse bulunmadığı takdirde, koca karısına teyemmüm verir. Diğer üç imama göre koca karısını yıkayabilir.
Mümin mi Yoksa Kâfir mi Olduğu Bilinmeyenin Durumu
Ölen kişinin Müslüman mı kafir mi olduğu bilinmez ve bir alamet de bulunmazsa, Müslüman memleketinde bulunduğu takdirde yıkanarak cenazesi kılınır. Aksi takdirde bunlar yapılmaz. Müslümanlarla kafirlerin ölüleri birbirine karışır da bir alamet bulunmazsa ekseriyete göre hüküm verilir. İki taraf müsavi olurlarsa yıkanırlar. Namazlarının kılınması ve defnedilecekleri yer hakkında ihtilaf olunmuştur. Bir kadın erkekler arasında yahut bir erkek kadınlar arasında ölürse ona mahremi teyemmüm ettirir. Mahremi yoksa biri bez parçasıyla teyemmüm ettirir.
Hünsâ-i Müşkillerin Durumu
Hünsâ, hem erkeklik hem kadınlık uzvu bulunan kimseye verilen isimdir. Hünsâ-i müşkil mürahik (yani buluğa yaklaşmış, şehvet çağına erişmemiş) ise teyemmüm ettirilir. Değilse sair çocuklar gibidir. Onu erkekler de kadınlar da yıkayabilir. Tenasül uzvu kesilmiş veya husyeleri çıkarılmış/hadım edilmiş olan kimseler de tam erkektir ve erkekler gibi yıkanırlar.